Povijest kluba

 KRATKA POVIJEST NOGOMETNOG KLUBA „SLOGA“ ČAKOVEC

 

Početak organiziranog igranja nogometa u južnom dijelu Čakovca, odnosno u nekadašnjem Gornjem Pustakovcu seže u daleku 1928. godinu.

20140204_192033

Službeno 1931. godine organiziran je „Seljački športski klub“ koji je 22. i 29. ožujka 1931. godine odigrao dvije kvalifikacijske utakmice za prijam u Jugoslavenski nogometni savez protiv ČSK-a iz Čakovca. Prvu utakmicu izgubio je uvjerljivo 8:1, a drugu je dobio 2:1.Tim utakmicama je „Seljački športski klub“ Pustakovec  počeo  službeno postojati, a ujedno je bio i preteča današnjeg Nogometnog kluba „Sloga“ Čakovec koji je osnovan 1946. godine.

 

Od tih poratnih godina, pa do danas klub je doživio uspone i padove, te je jedan od rijetkih koji se natjecao od najniže Općinske lige, pa sve do 2. hrvatske nogometne lige. Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća „Sloga“ je uz „MTČ“ najpoznatiji međimurski nogometni klub, i igra diljem Hrvatske.Zlatnim slovima u povijesti kluba zapisana je 1972. godina kad je NK“Sloga“ igrala kvalifikacije za 2. jugoslavensku ligu protiv sinjskog „Junaka“, 1975. godine kvalifikacije za Jedinstvenu hrvatsku ligu i 1979. godine kvalifikacijske utakmice međurepubličku ligu bivše države. U tom periodu od kraja 60-tih do 80-tih godina prošlog stoljeća, „Sloga“ je dala jednog od najvećih nogometaša i legendu zagrebačkog „Dinama“ Dragu Vabeca, a prvoligašku karijeru napravili su Đuro Šmit također u zagrebačkom „Dinamu“ i Ivan Fileš u zeničkom „Čeliku“, a u ovom stoljeću to je Dejan Mezga igrač slovenskog „Maribora“.

20140204_192238

1983. godine dolazi do političkog spajanja dva gradska kluba „Sloge“ i „MTČ-a“,te nastaje novi klub „MTČ-Sloga“, koji se natječe u Jedinstvenoj hrvatskoj ligi i osvaja prvo mjesto, te igra kvalifikacije za 2. jugoslavensku ligu protiv NK“Split“,ali nažalost,ne uspijeva se kvalificirati.1987. godine NK“MTČ-Sloga“ se seli na novoizgrađeni stadion u gradu, a u Pustakovcu ostaje prazno igralište. Grupa entuzijasta iste godine osniva Omladinski nogometni klub „Sloga“ – ONK“Sloga“ Čakovec koji se počinje natjecati od najniže općinske lige. Istovremeno NK“MTČ-Sloga“ briše to ime i postaje NK“Čakovec“. ONK“Sloga“ u četiri godine osvaja četiri prvenstva i prelazi četiri ranga natjecanja.

1990. godine ukida ime Omladinski i postaje NK“Sloga“ Čakovec.

1991. godine klub je dočekao ratno stanje i Domovinski rat. Tih ratnih godina natječe se u Ligi mira, a posebno je vrijedno napomenuti da se čitava prva ekipa 1991. godine prijavila u Dragovoljačku sportsku četu kao jedini nogometni klub na području čitavog Međimurja.

20140204_191946

Po završetku Domovinskog rata NK“Sloga“ Čakovec natječe se u 3. hrvatskoj ligi, a najveći uspjeh je sezona 2001./2002. kad se natječe u 2. hrvatskoj ligi.U tom periodu osvajač je i Kupa Međimurja 2001. godine. Zbog nedostatka financijskih sredstava 2003. godine klub je bio gotovo pred zatvaranjem kao i 2012. godine, no zahvaljujući nekolicini entuzijasta to se nije dogodilo, tako da danas klub djeluje u okviru svojih materijalnih i financijskih mogućnosti, te se  natječe u 1. međimurskoj ligi, oslanjajući se na igrače iz vlastitog omladinskog podmlatka.

 

Omladinski podmladak, početkom 2014. godine prelazi u novoosnovanu Nogometnu školu“Sloga“ Čakovec koja je usko povezana s NK“Sloga“ Čakovec, te igrači Nogometne škole nastupaju za NK“Sloga“ Čakovec.

 

Trenutačno u NK“Sloga“ Čakovec i NŠ“Sloga“ Čakovec ima oko 100 registriranih igrača u svim dobnim kategorijama. Ono na što smo posebno ponosni su naša 80-godišnja tradicija njegovanja „slogaštva“, odgajanja mladih naraštaja sportaša i vrijednih članova društva,promicanja fair playa i sportskog nadmetanja.

 

 

Čakovec,12. veljače 2014.